Где в Докшицах самое вкусное мороженое?. 21.by

Где в Докшицах самое вкусное мороженое?

Размер текста:
A
A
A

Источник материала: Новости Докшицы


Где в Докшицах самое вкусное мороженое?
Летам, асабліва ў спякотныя дні, у пунктах продажу марозіва гэты ласунак разыходзіцца вельмі хутка. І не дзіўна, бо гэта адзін з прыемных спосабаў крыху ахаладзіцца. 

Тыя, каму давялося жыць у Савецкім Саюзе, і зараз выдатна памятаюць смак марозіва, якое выпускалі пад маркамі “13 капеек”, “20 капеек”, “Бураціна”. Ніводзін паход на цыркавое прадстаўленне ў сталіцы не абыходзіўся без знакамітага эскімо. І ў нас час гэты халодны дэсерт застаецца адным з любімых ласункаў як для дзяцей, так і для дарослых.
Купіць марозіва ў Докшыцах можна амаль у кожнай прадуктовай краме. Але прынесці той жа вафельны стаканчык і з’есці яго дома – гэта адна справа. Зусім іншае – пасядзець з сябрамі ў якой-небудзь кавярні за столікам і ва ўтульнай абстаноўцы паласавацца ім з крэманкі. Каб даведацца, ці ёсць такія ўстановы ў райцэнтры, адправіліся ў кропкі грамадскага харчавання.
Кафэ “Александрыя” – месца, дзе можна перакусіць, добра пад’есці. Але, на жаль, марозіва наведвальнікам не прапануюць. Хаця яшчэ да рэканструкцыі, у 1997 годзе, калі кафэ было дзіцячым, там можна было купіць марозіва на вагу.
Другі аб’ект грамадскага харчавання, які таксама належыць райста, – піцэрыя “Смак”. Тут таксама можна заказаць комплексны абед, выпіць гарбаты альбо кавы. З марозівам жа “тугавата”. Мяркую, што знайшоўся б не адзін чалавек, які пасля наведвання, скажам, гарадскога рынку ў пятніцу, пажадаў бы адпачыць і з’есці пламбір, асабліва той, хто прыехаў з вёскі і чакае адпраўлення аўтобуса. Пасядзець за столікам і паласавацца марозівам на вагу не ўдасца ў рэстаране “Сфера”, а таксама ў летнім кафэ, якое працуе зараз побач з “Шармам”. У апошнім настолькі душна, што наўрад ці каму ўвогуле захочацца там заставацца.
Толькі тры ўстановы грамадскага харчавання ў горадзе парадавалі тым, што ў іх прадаецца марозіва на вагу. Пельменная “Лепім самі” рэалізуе марозіва некалькіх відаў ад пастаўшчыкоў з Мар’інай Горкі. Шакаладнае, ванільнае, чарнічнае, бананавае і з іншымі напаўняльнікамі. Вага порцыі ў 100 грамаў будзе каштаваць 1,1 рубля. Дарэчы, такі дэсерт разыходзіцца вельмі хутка, і таму заказваюць яго тры разы на тыдзень па восем кілаграмаў, улічваючы, што марозіва выкарыстоўваецца яшчэ і для прыгатавання кактэйляў.
З такімі ж пастаўшчыкамі працуе і кафэ “Шарм”. Тут аматараў халоднага дэсерту бывае крыху менш, і за тыдзень яго з’ядаюць прыкладна пяць кілаграмаў. Невялічкая порцыя будзе каштаваць 78 капеек, стандартная – 1,56 рубля.
Лепельскі пламбір афіцыянт падасць вам у кавярні “Ачаг”. За порцыю аддасцё ад 90 капеек да аднаго рубля з лішнім і з асалодай адчуеце ўсе смакавыя якасці. Для дзяцей – з шакаладнай начынкай, для дарослых – з каньячнай.
Англійскія і французскія вучоныя даказалі, што марозіва здымае нервовае напружанне, зніжае трывожнасць і паляпшае сон. А японскія даследчыкі прыйшлі да высновы, што ўжыванне гэтага прадукта раніцай садзейнічае развіццю разумовых здольнасцей. Марозіва падымае настрой і выклікае ў чалавека станоўчыя эмоцыі, нагадваючы яму пра дзяцінства. Акрамя гэтага, у ім утрымліваецца каля ста каштоўных для арганізма рэчываў: амінакіслоты бялка, розныя тлушчавыя кіслоты, мінеральныя солі, важныя для абмену рэчываў ферменты, вітаміны. Але пра карысць трэба гаварыць у тым выпадку, калі марозіва натуральнае і не ўтрымлівае шкодных дабавак.

Выпуск новага прысмаку, які адпавядае сусветным трэндам, – цалкам чорнага марозіва — асвоілі ў Магілёве яшчэ чатыры месяцы таму. Зараз чорны колер у модзе, і многія сусветныя вытворцы дэсерту ўключылі яго ў свой асартымент. У Магілёве марозіва чорнага колеру выпускаюць са смакам парэчкі з журавінавым джэмам і шакаладнага браўні з салёнай карамеллю. Сам вафельны ражок таксама цалкам чорны. На дадзены момант больш ні адзін беларускі вытворца не выпускае чорнае марозіва. У Докшыцах такія незвычайныя прысмакі можна знайсці ў краме “Смак”.

 

Самае дарагое марозіва ў свеце прадаецца ў ЗША і носіць сімвалічную назву “Залатое”. Упрыгожана сапраўдным ядомым золатам, рэдкімі ягадамі і карамеллю. Каштуе яно 1000 долараў за порцыю.
Самы вялікі торт-марозіва, занесены ў Кнігу рэкордаў Гінэса, быў зроблены ў 2011 годзе ў канадскім горадзе Таронта. На яго выраб спатрэбілася 9 тон марозіва, 90 кілаграмаў бісквіту і 136 кілаграмаў крошак шакаладу.
Марозіву на палачцы мы абавязаны амерыканцу Фрэнку Эпперсону, які выпадкова пакінуў на марозе стакан содавай вады з саломінкай. Пазней у яго нарадзілася ідэя новага ласунка – “замарожанага льду на палачцы”.

Таццяна ПАДБЯРЭЗКАЯ.

 
 
Чтобы разместить новость на сайте или в блоге скопируйте код:
На вашем ресурсе это будет выглядеть так
Летам, асабліва ў спякотныя дні, у пунктах продажу марозіва гэты ласунак разыходзіцца вельмі хутка. І не дзіўна, бо гэта адзін
 
 
 


Архив (Новости Общества)

21.by в социальных сетях

Свежие газеты

16.07.2019
Mir24.TV Belarus
Навiны Палесся
Полесская правда
Пинский Вестник
Двинская правда (Верхнедвинск)
Новости Докшицы
Днепровская правда (Дуюровно)
Голас Сененшчыны
Патриот (Ушачи)
Клiч Радзiмы
Герой працы
Газета Авангард
Калiнкавiцкiя навiны
Mlife
Новости Волковыска
Вороновская газета
Ивьевский край
Полымя
Единство
Новости Дзержинска
Нясвижскiя навiны
Слуцк Город
Смалявiцкi край
Soligorsk News
Маяк Преднепровья
Горецкий вестник
Савецкая вёска
Кировец
Асiповiцкi край
Новости Хотимска
17.07.2019
Mir24.TV Belarus
Навiны Палесся
Полесская правда
Пинский Вестник
Гарадоцкi веснiк
Днепровская правда (Дуюровно)
Клiч Радзiмы
Газета Авангард
Mlife
Новости Волковыска
Вороновская газета
Полымя
Единство
Новости Дзержинска
Нясвижскiя навiны
Слуцк Город
Маяк Преднепровья
Горецкий вестник
Савецкая вёска
Кировец
Новости Хотимска
Святло кастрычнiка (Мстиславль)


Партнёры

  • чемоданы на колесах распродажа вот
© 2004-2018 21.by
Яндекс.Метрика