"Жывы хлябок". Як на Глыбоччыне пякуць жытнік па рэцэпце, якому больш за 200 гадоў
11.08.2015 11:42
—
Новости Культуры
|
У вёсцы Дзеркаўшчына Глыбоцкага раёна пякуць жытні хатні хлеб па рэцэпту, які перадаецца з пакалення ў пакаленне больш за два стагоддзі. Тэхналогія выпечкі дзеркаўшчынскага хлеба Старажытны рэцэпт захоўваюць у вёсцы ў некалькіх сем’ях. Носьбіты традыцыі пякуць жытнік для сябе і радні, па замове аднавяскоўцаў, на святы. Тэхналогія складаецца з некалькіх стадый: прыгатаванне «квасніка» (закваскі), на якім расчыняецца хлеб, замешвання і выпечкі. Адна з гаспадынь, якая пераняла рэцэпт ад сваіх продкаў, — Сцепаніда Лупач. Яна лічыць, што гэтыя чорныя боханы — не проста ежа, а жывая істота. І называе яе ласкава: «хлябок». Як жанчына пячэ галоўны людскі наедак і вучыць гэтаму дачку — глядзіце ў відэасюжэце тэлеканала «Минск. 24док». Внимание! У вас отключен JavaScript, ваш браузер не поддерживает HTML5, или установлена старая версия проигрывателя Adobe Flash Player.
Апроч выпечкі хлеба, у спіс элементаў нематэрыяльнай культурнай спадчыны ўваходзяць яшчэ Чтобы разместить новость на сайте или в блоге скопируйте код:
На вашем ресурсе это будет выглядеть так
Адна з гаспадынь, якая пераняла рэцэпт ад сваіх продкаў, - Сцепаніда Лупач. Яна лічыць, што хлеб - жывая істота. |
|