"Жывы хлябок". Як на Глыбоччыне пякуць жытнік па рэцэпце, якому больш за 200 гадоў. 21.by

"Жывы хлябок". Як на Глыбоччыне пякуць жытнік па рэцэпце, якому больш за 200 гадоў

11.08.2015 11:42 — Новости Культуры |  
Размер текста:
A
A
A

Источник материала:

У вёсцы Дзеркаўшчына Глыбоцкага раёна пякуць жытні хатні хлеб па рэцэпту, які перадаецца з пакалення ў пакаленне больш за два стагоддзі.


Сцепаніда Лупач. Фота: livingheritage.by

Тэхналогія выпечкі дзеркаўшчынскага хлеба занесена ў спіс нематэрыяльнай культурнай спадчыны Беларусі.

Старажытны рэцэпт захоўваюць у вёсцы ў некалькіх сем’ях. Носьбіты традыцыі пякуць жытнік для сябе і радні, па замове аднавяскоўцаў, на святы. Тэхналогія складаецца з некалькіх стадый: прыгатаванне «квасніка» (закваскі), на якім расчыняецца хлеб, замешвання і выпечкі.

Адна з гаспадынь, якая пераняла рэцэпт ад сваіх продкаў, — Сцепаніда Лупач. Яна лічыць, што гэтыя чорныя боханы — не проста ежа, а жывая істота. І называе яе ласкава: «хлябок». Як жанчына пячэ галоўны людскі наедак і вучыць гэтаму дачку — глядзіце ў відэасюжэце тэлеканала «Минск. 24док».

Внимание! У вас отключен JavaScript, ваш браузер не поддерживает HTML5, или установлена старая версия проигрывателя Adobe Flash Player.

Апроч выпечкі хлеба, у спіс элементаў нематэрыяльнай культурнай спадчыны ўваходзяць яшчэ 8 народных традыцый Віцебскай вобласці. Гэта тэхналогія прыгатавання традыцыйнай стравы «Масляны баран» і абрад «Насіць намётку» (Глыбоцкі раён), каляднае ігрышча «Жаніцьба Цярэшкі» і прыгатаванне клёцак з «душамі» (Лепельскі раён), традыцыя ажурнага ткацтва і масленічная абрадавая гульня «Пахаванне дзеда» (Гарадоцкі раён), выраб валёнак (Міёрскі раён), маляваныя дываны віцебскага Паазер’я.

 
Теги: Минск
 
 
Чтобы разместить новость на сайте или в блоге скопируйте код:
На вашем ресурсе это будет выглядеть так
Адна з гаспадынь, якая пераняла рэцэпт ад сваіх продкаў, - Сцепаніда Лупач. Яна лічыць, што хлеб - жывая істота.
 
 
 

РЕКЛАМА

Архив (Новости Культуры)

РЕКЛАМА


Яндекс.Метрика