Не ўсе кашы аднолькава карысныя. 21.by

Не ўсе кашы аднолькава карысныя

01.12.2013 — Новости Экономики |  
Размер текста:
A
A
A

Источник материала:


Як так атрымліваецца, што адны і тыя ж крупы можна купіць і за пяць, і за 20 тысяч рублёў?

Усё проста: кошт залежыць не толькі ад пэўнага віду круп, але і ад іх колькасці. Падчас нашага агляду круп на рынку і ў крамах Маладзечна мы знайшлі толькі два прадпрыемствы, якія выпускаюць крупы ў пакунках вагой адзін кілаграм: Маладзечанскі і Мінскі камбінаты хлебапрадуктаў.

Іншыя ж выпускаюць па 900, 800, 750, 700, 500 грамаў. Таму пры куплі варта суадносіць кошт не толькі з крупамі іншых вытворцаў, але і з вагой пачкі. Мы склалі табліцу, у якой вы можаце параўнаць, якія крупы купляць больш выгадна.

У нашы крамы трапляюць крупы з Расіі, Пакістана, В’етнама. Самы шырокі асартымент на палічках мае рыс: круглы, даўгазерневы, язмін, басмаці, прапараны, буры, арбарыё і нават з чорнымі крупінкамі.

Топ-5 самых танных круп

Самымі дарагімі аказаліся рысавыя крупы. А вось спіс самых танных.
1.    Ячныя крупы “Панскі гатунак” за 750 грамаў 3 800 (5 050 за кілаграм) і “Сталічны млын”, Мінскі камбінат хлебапрадуктаў, за 900 грамаў – 4 550 (5 050 за кілаграм).
2.    Ячныя крупы “Святлара” за 900 грамаў 4700 (5200 за кілаграм)
3.    Манныя крупы. На рынку 900 грамаў каштуе 5 500 ( 6 100 за кілаграм)
4.    Проса. На рынку 700 грамаў каштуе 4 500 (6 400 за кілаграм)
5.    А таксама танна можна набыць і рыс “Дабрада”. 700 грамаў абыдзецца ў 5 500 (7 950 за кілаграм)

У крамах багаты выбар круп, але да пакупкі варта падыходзіць разумна.


Не пераплачвайце, калі не бачыце розніцы

На рынку райспажыўтаварыства некаторыя крупы можна купіць танней, чым у любой краме. Каля гэтых павільёнаў заўсёды збіраецца чарга.

− Мы звычайна закупляемся тут, − распавядае маладая пара ў чарзе. − Ніякай розніцы ў смаку розных круп мы не бачым, а вось у коштах так.

У аддзеле бакалеі на рынку ёсць не толькі бюджэтныя крупы. Тут можна знайсці, напрыклад, гатунак рысу арбарыё, за пачак якога можна набыць два пачкі звычайнага рысу.

Прадпрымальнік Сяр­гей патлумачыў:

− Некаторыя пакупнікі якраз такі рыс і шукаюць. Ён такі бялюткі, з асаблівым смакам. Ёсць аматары і такога. Пераважна ж набываюць рыс і грэчку, сямейныя ўпакоўкі.

Цяпер кожная гаспадыня можа больш уважліва прадумаць наступную пакупку круп. Таму што для многіх важная не толькі іх разнастайнасць на стале, але і апраўданасць кошту.

Многія гатовы пастаяць некалькі хвілін у чарзе дзеля эканоміі.


Манка – гэта ежа дзіцячая

Пра тое, якія крупы самыя карысныя, у які час варта ўжываць кашы і ці можна ладзіць монадыеты з кашы, распавяла доктар-дыетолаг Ванда Анцілеўская.

− Кашы ўжываць карысна. Гэта так?

− Ну а як іначай? Крупы карысныя для арганізма чалавека.

− А якую з каш вы, як дыетолаг, лічыце самай карыснай?

− Калі гаварыць пра лячэбнае харчаванне, то ў грэчкі і аўсянкі найменш супрацьпаказанняў. У гэтых кашах амаль не змяшчаецца вугляводаў, таму іх можна есці людзям хворым на дыябет.

− А што вы можаце сказаць пра манную кашу? Ці правільна, што дзяцей з дзяцінства шпігуюць ёй?

− Манку толькі дзецям і трэба даваць. Яна лёгка засвойваецца дзіцячым арганізмам, добра пераварваецца ў страўніку. А  арганізму дарослага чалавека манка непатрэбная. Там адны вугляводы, што асабліва шкодзіць дыябетыкам і людзям, схільным да паўнаты.

− Манныя крупы самыя каларыйныя?

− Не, за манку больш каларыйныя кукурузныя крупы і проса, але вугляводаў у іх менш. А самыя малакаларыйныя крупы − аўсяныя. У іх усяго 305 калорый у 100 грамах.

− А ў які час дня лепш за ўсё ўжываць кашы?

− Каша − гэта ежа для сняданку. На вячэру карысней будзе гародніна з невялікім кавалачкам мяса.

− Ці карысна рабіць монадыеты, напрыклад, цэлы тыдзень есці толькі кашы?

− Аднабаковасць − гэта дрэнна заўжды. Адны кашы − гэта ненармальна. А калі і гаварыць пра дыеты, то значна карысней будзе не здзекавацца з арганізма, а зрабіць так, каб ваш дзённы рацыён уключаў 1000-1500 калорый.

Від крупНазваКолькасць, грамыКошт, руб.Цана за кілаграм, руб.
Шматкі
ячныя
“Дабрыня”5005 05010 100
Шматкі
аўсяныя
“Геркулес-1”5005 30010 600
 “Экстра №3”5004 9509 900
Крупы
грэчневыя
Маладзечанскі камбінат хлебапрадуктаў, “Купецкая”,  крупы хутка разварваюцца1 00010 65010 650
 “Дабрада”, расійскі вытворца7006 5509 400
 “Святлара”9007 9508 800
 “Экалайн”, расійскі9007 5508 400
 “Пан Крупка”9007 5008 300
 Маладзечанскі камбінат хлебапрадуктаў, “Купецкая”, 10007 6007 600
Проса“Ракан”, расійскі вытворца7006 4009 150
 “Дабрада”, расійскі вытворца7005 0507 200
 “Пан Крупка”9006 2506 950
 На рынку7004 5006 400
Ячныя крупы (груца)“Пан Крупка”9005 3005 900
 “Экалайн”9005 1505 700
 “Святлара”9004 7005 200
Ячныя крупы
(драблёныя)
“Пан Крупка”7003 9505 650
 “Панскі гатунак”7503 8005 050
 “Сталічны млын”, Мінскі камбінат хлебапрадуктаў9004 5505 050
Крупы
пшанічныя, падробленыя
“Сталічны млын”, Мінскі камбінат хлебапрадуктаў1 0007 9507950
Рыс“Экалайн”, басмаці, Пакістан50013 25026 500
 “Ракан”, Індыя, з чорнымі зярняткамі80019 90024 850
 На рынку. “Ідэя”, рыс арбарыё80018 50023 150
 “SanRice”, язмін, В’етнам, Літва80017 45021 800
 “Food collekеtion”, арбарыё60012 90021 500
 “SanRice”, для сушы, ЗША, Літва80016 40020 500
 “SanRice”, буры, Тайланд, Літва80015 80019 750
 “Экалайн”, язмін, Пакістан5009 30018 600
 “Food collekеtion”, для сушы6008 50014 150
 “Food collekеtion”, буры6008 50014 150
 “Экалайн”, круглы, Расія80011 05013 800
 “Ракан”, Індыя, прапараны7009 30013 300
 “Бабуліна кухня”, (падпісана “Індыя”)7006 9509950
 “Бабуліна кухня”, (падпісана “Індыя”)80079509950
 “Бабуліна кухня”, (падпісана “Індыя”)90089509950
 На рынку: “Дабрада”, даўгазерневы, Пакістан-Расія7005 5007850
Манныя
крупы
Маладзечанскі камбінат хлебапрадуктаў10007 4007 400
 На рынку9005 5006 100

Як зварыць ідэальную грэчку
Не ўсе гаспадыні ведаюць, што, каб атрымалася зварыць самую смачную грэчку, яе спачатку трэба падсмажыць.

Вазьміце каструлю з вялікім дном, усыпце шклянку грэчкі. Пакладзіце сталовую лыжку масла. Перамешваючы, падагравайце грэчку, пакуль не растане масла. Вы пачуеце прыемны пах.
У гэты час залівайце крупы вадой і накрыйце накрыўкай.

На вялікім агні давядзіце да кіпення. Потым агонь паменшыце і даварвайце грэчку.

Зоя ХРУЦКАЯ, Наталля ТУР.

Фота Зоі ХРУЦКАЙ.

 
 
Чтобы разместить новость на сайте или в блоге скопируйте код:
На вашем ресурсе это будет выглядеть так
Як так атрымліваецца, што адны і тыя ж крупы можна купіць і за пяць, і за 20 тысяч рублёў?
 
 
 

РЕКЛАМА

Архив (Новости Экономики)

РЕКЛАМА


Яндекс.Метрика