Соль
Соль
Соль — даволi незвычайны прадукт у жыццi чалавека. Акрамя таго, што соль надае ежы пэўны смак, яна з’яўляецца абавязковым атрыбутам шматлiкiх сямейна-родавых абрадаў i святаў, выкарыстоўваецца знахарамi. Паўсюдна лiчыцца, што нячыстая сiла баiцца солi. У народнай культуры славян соль таксама выконвала ролю надзейнага абярэга. l Перад парогам хаты бацькi сустракалi маладых хлебам-соллю. l Рытуальна прыгатаваная соль захоўвала хату ад няшчасцяў. Для дзiцяцi шылi невялiкi мяшэчак з чырвонай тканiны i засыпалi ў яго некалькi драбiнак чацвярговай солi. Насiць такi абярэг неабходна было на грудзях. l Хлеб-соль сiмвалiзавалi сяброўскiя адносiны памiж людзьмi. l Надзейным сродкам лячэння хатняй жывёлы лiчылi невялiкiя жытнёвыя "калабкi", у якiя абавязкова замешвалi чацвярговую соль. l Прасыпаць соль — значыць нанесцi сям’i пэўную страту, якая не можа не прывесцi да сваркi. l Каб "адвесцi" бяду, трэба было некалькi драбiнак солi кiнуць праз левае плячо цi папрасiць кагосьцi стукнуць вас па iлбе. Было некалькi дзён, калi можна прыгатаваць рытуальную соль: l Чысты чацвер (чацвер перад Вялiкаднем). У гэты дзень соль асвячалi ў царкве цi "перапальвалi" ў печы. l У дзень ушанавання святой Агаф’i ў цэрквах асвячалi хлеб з соллю, якiя потым захоўвалi ў хаце як надзейны сродак ад пажару. У пэўных сiтуацыях неабходна было гатаваць ежу без солi: l Не салiлi хлеб, якi гатавалi на жалобны стол цi ў днi ўшанавання продкаў на Дзяды. l З надзеяй на дапамогу продкаў пяклi "праснакi" для хатняй жывёлы. На Раство разам з блiнамi таксама пяклi "праснакi" i захоўвалi iх да Вадохрышча. Пасля таго, як "праснакi" асвячалi вадой, iх давалi з’есцi хатняй жывёле. l У тыя днi, калi "задобрывалi" дамавiка, яму рыхтавалi кашу без солi. Аксана КАТОВІЧ, Янка КРУК.
Чтобы разместить новость на сайте или в блоге скопируйте код:
На вашем ресурсе это будет выглядеть так
Соль — даволi незвычайны прадукт у жыццi чалавека. Акрамя таго, што соль надае ежы пэўны смак, яна з’яўляецца абавязковым атрыбутам шматлiкiх сямейна- |
|