21.by - Новости Беларуси. Последние новости Беларуси из разных источников. Последние новости мира.

ПАСТЫРСКI ЛIСТ

25.08.2009 21:21 — |  
Размер текста:
A
A
A

Источник материала:

НА БОЖАЕ НАРАДЖЭННЕ 2005 ГОДА

«Пойдзем у Бэтлеем i паглядзiм, што там сталася» (Лк 2, 15)

«А Слова сталася целам i пасялiлася мiж намi» (Ян 1, 14)




Ва ўрачыстасць Божага Нараджэння нашыя вочы, нашыя вушы, нашыя сэрцы скiраваны да Бэтлеема, да стайнi, да ясляў, бо мы жадаем наноў перажыць збаўчую таямнiцу ўцелаўлення Божага Сына.

У гэтую святую Бэтлеемскую Ноч адбылася доўгачаканая сустрэча чалавека з Богам.

Для таго, каб належным чынам зразумець i адпаведна ацанiць гэтую сустрэчу, неабходна вярнуцца да часу стварэння чалавека, калi Творца пасялiў яго ў раi, дзе чалавек мог не толькi сустракацца з Богам, але i бачыць Яго твар у твар.

На жаль, гэты бласлаўлёны час сустрэчы чалавека з Богам працягваўся не вельмi доўга. Па нашэптваннi д’ябла чалавек парушыў Божую забарону пазнання дабра i зла i, у якасцi пакарання, быў выгнаны з раю, такiм чынам страцiўшы прывiлей сустракацца з Богам i непасрэдна быць з Iм.

Для чалавека пачалiся доўгiя гады, цэлыя стагоддзi зямнога жыцця ў аддаленасцi ад Бога — усёмагутнага Творцы, магутнага Валадара, суровага Пана. Праўда, за дабро, за змену да лепшага Бог быў лiтасцiвы да чалавека i прабачаў яму, блаславiў яго, але за новыя адступленнi, за грахi зноў сурова караў. Але ж у сэрцы чалавека пастаянна жыла туга па сустрэчы з Богам, па знаходжаннi з Iм.

Аднак калi чалавек усё больш аддаляўся ад Бога, калi замест пашаны адзiнага, сапраўднага Творцы чалавек аддаваўся iдалапаклонству, Бог у сваёй адвечнай дабрынi i любовi да сваiх стварэнняў вырашыў паслаць на зямлю свайго Сына, каб адкупiць чалавечы род, каб павярнуць людзей да сапраўднай веры, каб прымiрыцца з чалавекам.

«Шмат разоў i па-рознаму прамаўляў калiсьцi Бог да айцоў нашых праз прарокаў, у гэтыя апошнiя днi прамовiў да нас праз Сына» (Гбр 1, 1—2).

«Так палюбiў Бог свет, што аддаў Сына свайго Адзiнароднага, каб кожны, хто верыць у Яго, меў жыццё вечнае» (Ян 3, 16).

I вось дзве тысячы гадоў таму назад «Слова сталася целам i пасялiлася мiж намi» (Ян 1, 14).

Якiм жа дзiўным было прыйсце на зямлю Сына Божага, гэтая сустрэча Бога з чалавекам! Здавалася б, што Сыну Божаму больш пасавала б нарадзiцца ў царскiм палацы, а пазней — прыняць уладу i Божай моцай наладзiць ва ўсiм свеце парадак, угрунтаваны на Божым праве.

Аднак Бог абраў цалкам iншы спосаб прыйсця на зямлю. Святы Лука вельмi сцiсла апiсвае гэтую найвялiкшую з падзей, якiя калi-небудзь адбывалiся на зямлi: «... надышоў час нарадзiць Ёй. I нарадзiла Сына свайго першароднага, i спавiла Яго, i паклала ў яслi, бо не было iм месца ў заездзе» (Лк 2, 6—7).

Сярод тых, хто акружаў Дзiцятка Езуса ў бэтлеемскай стайнi, не было магутных гэтага свету, а былi толькi пакорная Марыя, убогi Юзаф, некалькi наёмных пастухоў i пара жывёл.

А нованароджаны Сын Божы? Ён ляжаў у яслях, бездапаможна варушыў ручкамi, чакаў матчынага малака i час ад часу плакаў ад холаду.

Толькi спеў анёлаў «дакументаваў» таямнiцу прыйсця Божага Сына на зямлю.

Так выглядала сустрэча Бога з чалавекам.

Таямнiца Божага Нараджэння ў сваiм глыбокiм вымярэннi з’яўляецца надзвычайнай сустрэчай чалавека з Богам i Бога з чалавекам на працягу гiсторыi чалавецтва.

У Бэтлееме Юдэйскiм пачалася найпрыгажэйшая гiсторыя перакрыжавання шляхоў Бога i чалавека: стары свет граху i новы свет ласкi, любоў i прымiрэнне дасягаюць найбольшай блiзкасцi, што адкрывае новую перспектыву гiсторыi чалавека i свету. Бог увайшоў у гiсторыю чалавецтва, у бiяграфiю кожнага чалавека, каб выбавiць нас з няволi граху, каб мы наноў «ад Бога нарадзiлiся» (пар. Ян 1, 13), сталiся братамi Яго Сына i Яго ўсыноўленымi дзецьмi.

У Бэтлееме сустракаюцца вялiкая любоў Бога i шчырая вера чалавека. Праз бэтлеемскую стайню Бог спяшаецца да людзей, а людзi вандруюць да Яго. Божы Сын стаў блiзкi чалавеку, пасялiўся мiж людзей: Ён з iмi, сярод iх i для iх.

Там, у стайнi, да Яго працягнулiся шматлiкiя рукi. I найбольш чулыя рукi Мацi, i поўныя клопату рукi Юзафа, i спрацаваныя рукi пастухоў, i добразычлiвыя рукi, якiя перанеслi Божае Дзiцятка з ясляў у дом, i рукi вучоных Мудрацоў з Усходу. Але да Дзiцяцi працягнулiся таксама i рукi нянавiсцi, забруджаныя крывёю забiтых бэтлеемскiх немаўлят. Гэтая Бэтлеемская Ноч сталася сапраўды ноччу чалавечых рук, працягнутых да Бога.

Праз трыццаць гадоў скрытага жыцця ў Назарэце Божы Сын Езус Хрыстус пачаў сваю публiчную збаўчую дзейнасць. У нястомных сустрэчах з людзьмi на працягу трох гадоў Ён абвяшчаў Добрую Навiну любовi да Бога i блiжняга, тварыў шматлiкiя цуды i ахвяраваў сябе ажно да смерцi — крыжовай смерцi — дзеля адкуплення чалавечага роду i прымiрэння людзей з Богам.

Пасля свайго ўваскрэсення i ўнебаўшэсця, верны свайму абяцанню — «не пакiну вас сiротамi» (пар. Ян 14, 18), «i вось Я з вамi ва ўсе днi аж да сканчэння веку» (пар. Мц 28, 20), — Езус застаўся ў сваiм Касцёле — Яго Мiстычным Целе, — якi атрымаў дары Духа Святога, каб у сустрэчах з людзьмi ў святых сакрамэнтах весцi iх да свайго вечнага Валадарства.

На Апошняй Вячэры, калi Езус устанавiў Боскую Эўхарыстыю, Ён даў людзям магчымасць штодзённа сустракацца з Iм праз удзел у святой Iмшы — аднаўленнi Яго крыжовай Ахвяры — праз прыняцце Яго Цела i Крывi ў выглядзе хлеба i вiна, духоўнага спажытку для душы, праз наведванне i адараванне Яго ў Найсвяцейшым Сакрамэнце, у табэрнакулюме — жывой Эўхарыстычнай Стаенцы.

Неабходна часта i доўга заставацца на каленях перад Езусам Хрыстом, утоеным у Эўхарыстыi, каб належным чынам ушаноўваць Яго, каб дзякаваць Яму за атрыманыя ласкi, каб перапрашаць за ўчыненыя знявагi, каб прасiць Яго бласлаўлення.

I так, пачынаючы ад Бэтлеемскай Ночы, на працягу дзвюх тысяч гадоў аж да канца гiсторыi чалавецтва пастаянна i няспынна адбываюцца сустрэчы Бога з чалавекам i чалавека з Богам.

Якiя ж невымоўныя дабрыня, мiласэрнасць i любоў Бога ў адносiнах да людзей!

Пастаянныя сустрэчы з Богам даюць чалавеку магчымасць быць з Iм ужо ў гэтым зямным жыццi i тым самым гарантуюць атрыманне прывiлею вечнага быцця з Богам у Нябесным Валадарстве.

З найлепшымi святочнымi пажаданнямi i пастырскiм бласлаўленнем

Кардынал Казiмiр Свёнтэк

Арцыбiскуп Мiтрапалiт Мiнска-Магiлёўскi,

Адмiнiстратар Пiнскай дыяцэзii



 
 
Чтобы разместить новость на сайте или в блоге скопируйте код:
На вашем ресурсе это будет выглядеть так
НА БОЖАЕ НАРАДЖЭННЕ 2005 ГОДА
 
 
 

РЕКЛАМА

Архив

РЕКЛАМА


Все новости Беларуси и мира на портале news.21.by. Последние новости Беларуси, новости России и новости мира стали еще доступнее. Нашим посетителям нет нужды просматривать ежедневно различные ресурсы новостей в поисках последних новостей Беларуси и мира, достаточно лишь постоянно просматривать наш сайт новостей. Здесь присутствуют основные разделы новостей Беларуси и мира, это новости Беларуси, новости политики, последние новости экономики, новости общества, новости мира, последние новости Hi-Tech, новости культуры, новости спорта и последние новости авто. Также вы можете оформить электронную подписку на новости, которые интересны именно вам. Таким способом вы сможете постоянно оставаться в курсе последних новостей Беларуси и мира. Подписку можно сделать по интересующим вас темам новостей. Последние новости Беларуси на портале news.21.by являются действительно последними, так как новости здесь появляются постоянно, более 1000 свежих новостей каждый день.
Яндекс.Метрика