Былi «Мiжрэччам» — сталi «Крыёнам—Агра»...
Іван БАРАНОЎСКІ, Яўген ПЯСЕЦКІ (фота)
Чаму далучылi — напэўна, тлумачыць не трэба. Словам, стала гэта гаспадарка своеасаблiвым фiлiялам «Крыёна», змянiўшы сваю прыгожую назву «Мiжрэчча» на больш гучную «Крыён-Агра». Увогуле СВК «Мiжрэчча» цярпеў на той час абсалютны крах; можа, толькi тая назва i складала тады ўсё прыгожае ў СВК, што яшчэ заставалася. «Былi на мяжы поўнага развалу. Ужо не маглi самастойна нi пасеяць, нi зжаць, па надоях дайшлi да самага што нi ёсць мiнiмуму», — характарызуе стан гаспадаркi на той час начальнiк планава-эканамiчнага аддзела фiлiяла Ала Якубоўская. Каб лепей уявiць, што тады сабой прадстаўляла гаспадарка, перададзiм наступны сюжэт, якi сапраўды меў месца. Знаёмства Адразу ж пасля адзначанага «шлюбу» прыехаў у гаспадарку прадстаўнiк «Крыёна» — для першага знаёмства з ёй. Заходзяць разам з былым кiраўнiком гаспадаркi (цяпер той кiраўнiк, зразумела, ужо не кiруе тут) на жывёлагадоўчую ферму. А там — амаль па калена. Вядома, чаго. Аднак гэта было яшчэ не самае горшае з першых уражанняў. Сустракаюць на ферме вышэйадзначаныя вiзiцёры рабочую са жмутом саломы на вiлах, прычым, хутчэй, не яна рулiла гэтымi вiламi, а яны вялi яе ўслед за сабой... «Гэта ў вас у такiм выглядзе выходзяць на работу?» — ашаломлены такiм вiдовiшчам, пытаецца прадстаўнiк «Крыёна» ў старшынi. — А ты хто такi, каб указваць тут? — першай адрэагавала работнiца. — Ты язык асаблiва не распускай, — паспрабаваў перахапiць iнiцыятыву старшыня. I атрымаў у адказ вельмi дакладны адрас, куды ён павiнен быў тут жа пайсцi: «А пайшоў ты...». А для большай перакананасцi «фермерша» дадала: «Спачатку плацiць трэба». Вось такое атрымалася першае знаёмства прадстаўнiкоў рабочага «Крыёна» з прадстаўнiкамi сялянскага класа. — I з чаго вы пачалi ў сваiм аграфiлiяле? — пытаюся на «Крыёне». — А з таго i пачалi, што пазбаўлялiся ад п’яных асоб. — Што яшчэ кардынальнае зрабiлi на самым пачатку? — Папрасiлi таксама кiраўнiка гаспадаркi напiсаць заяву, бо гэта ўжо не кiраўнiк, калi яго пасылаюць. I парадку ў яго нiколi не будзе... А яшчэ сталi плацiць людзям адносна нармальную заработную плату. I не адзiн раз за некалькi месяцаў, а рэгулярна, як i належыць — два разы на месяц. Малапрыемным было i далейшае знаёмства. На рахунку гаспадаркi шматлiкiя даўгi, тэхнiка — дабiтая. Ды перапоўненыя гноем i жыжай жывёлагадоўчыя фермы, на якiх сiстэма гноевыдалення не падавала нiякiх прыкметаў жыцця, на гаспадарчых дварах — бруд... Пасля таго, як прыйшоў «Крыён» Расказвае намеснiк дырэктара «Крыёна» па аграрных пытаннях Уладзiмiр Давiдзюк: — Калi далучылi да сябе сельскагаспадарчую вытворчасць, выклiкае мяне дырэктар i гаворыць: «Ты некалi заканчваў агратэхнiчны унiверсiтэт, у цябе ёсць разуменне ў сельскагаспадарчай справе, ты i ўзнiмай яе». Зразумела, гэтыя iнвестыцыi кладуцца немалым грузам на прамысловую вытворчасць «Крыёна», а на iм цяпер ажыццяўляецца вельмi маштабнае тэхнiчнае перааснашчэнне — практычна самае буйное за ўвесь час яго iснавання. I гэта маштабнае перааснашчэнне патрабуе, адпаведна, маштабных жа ўкладанняў. Тым не менш i наша агравытворчасць ужо не чужая для нас. Мы не лiчым яе нейкай менш значнай, яна ўжо — менавiта наша. I менавiта з гэтага i зыходзiм ва ўсёй сваёй аградзейнасцi. Карацей кажучы, добра разуеем: каб атрымаць належную аддачу ў гэтым накiрунку, трэба i тут зрабiць першапачаткова немалыя капiтальныя ўкладаннi. Вось толькi б хапiла сiл i сродкаў у асноўнага «Крыёна»... Раслiнаводства — наш трэцi накiрунак, прычым ухiл зроблены на вырошчванне цукровых буракоў i гароднiны, а ў першую чаргу — цыбулi. У гаспадаркi вельмi бедная зямля, але, аказваецца, менавiта цыбуля няблага родзiць i на гэтай зямлi... Адпаведна, мы купiлi i зманцiравалi сушылку для сушкi цыбулi, абсталявалi спецыяльнае памяшканне для яе захоўвання. На самым пачатку стаяла кадравая праблема, востра не хапала механiзатараў i жывёлаводаў. Галоўная прычына гэтай праблемы зразумелая: гаспадарка была ў поўным заняпадзе, заработную плату плацiлi ад выпадку да выпадку, а зусiм побач чыгуначная станцыя «Негарэлае», а адпаведна — не так далёка i Мiнск... Вырашылi праблему даволi проста — i пра гэта ўжо сказана — сталi плацiць людзям нармальную заработную плату, а яшчэ выдалi iм добрае рабочае адзенне з прыгожай крыёнаўскай сiмволiкай (дзесяць гадоў тут спецадзення не атрымлiвалi), паўсюдна на фермах i ў майстэрнi стварылi нармальныя бытавыя ўмовы (а гэта найперш азначае наяўнасць звычайнага душа з цёплай вадой) i г.д. I што ў вынiку? Многiя былыя спецыялiсты гаспадаркi кiнулi той жа Мiнск i вярнулiся назад — яны ж жывуць непасрэдна тут. А сярэдняя заработная плата ўзрасла ў гаспадарцы ў параўнаннi з ранейшай, якая была «да таго», у 2,7 раза, або да 490 тысяч рублёў. Словам, мы цяпер маем магчымасць пасадзiць на нармальную тэхнiку нармальных людзей. Наша пазiцыя ў кадравым пытаннi i далей будзе грунтавацца на тым, каб рабiць ухiл менавiта на мясцовыя кадры. Расказвае дырэктар фiлiяла «Крыён-Агра» Iрына Рэуцкая: Стварэнне надзейнай кармавой базы гэта, па сутнасцi, наша цяперашняя асноўная задача. Прычым добрыя кармы патрэбны, зразумела, не толькi нашаму малочнаму статку, але i для нашага свiнагадоўчага комплексу. З тым каб рыхтаваць уласныя камбiкармы (а да гэтага цяпер схiляюцца многiя гаспадаркi, бо гэта больш выгадна, чым купляць гатовы камбiкорм), набылi i зманцiравалi абсталяванне для свайго млына, якi ўжо дзейнiчае. Вядома, i гэты набытак зроблены ўжо ў час нашага знаходжання ў саставе «Крыёна»... Пры вырошчваннi свiней выкарыстоўваем прагрэсiўны сёння метад сухога кармлення, наладзiлi таксама так званы шведскi стол. Штомесячна прадаем цяпер свiнiны не менш чым на 30 мiльёнаў рублёў. Гэта ўжо нямала ў параўнаннi з ранейшым часам, а хутка павiнна быць значна больш — у гаспадарцы рыхтуюцца яшчэ два памяшканнi (дадаткова да двух iснуючых) для адкорму свiней. Не прыспешвайце коней... Калi нас знаёмiлi з новай крыёнаўскай вытворчасцю, тут нам таксама расказалi, што вакол адной з малочнатаварных фермаў яшчэ не так даўно былi непралазная гразь i балота, прама каля фермы рос чарот, а ў iм дзiкiя качкi вадзiлiся. Адпаведна, прыйшоў «Крыён» — правялi мелiярацыю... Словам, суцэльная экзотыка была. I можна было б толькi падзiвiцца на гэту экзотыку ў якiм-небудзь запаведным месцы. А тут жа — цэнтральная сядзiба гаспадаркi... Было б няправiльным абсалютна нiчога не сказаць пра тое, што, зазначым так, не зусiм садзейнiчала ранейшаму «Мiжрэччу» ў яго гаспадараннi, а можа, не надта садзейнiчае i цяперашняй гаспадарцы. Гэта, безумоўна, трэба зрабiць, з тым каб не паўтараць ранейшых памылак. А ў мэтах большай аб’ектыўнасцi мы зробiм гэта разам з начальнiкам планава-эканамiчнага аддзела фiлiяла Алай Якубоўскай, цi, дакладней — зыходзячы з нашай (з ёю) гутаркi. Пачнём з наступнага факта: у гаспадарцы не з’яўляецца таварнай прадукцыяй збожжа, яно не дае тут высокiх ураджаяў, яго вырошчваюць выключна для сваiх патрэб — для прыгатавання таго ж камбiкорму для жывёлы. Але на збожжа ёсць абавязковы для ўсiх дзяржзаказ. Словам, пасеяў — пэўную колькасць аддай. Па пэўных жа, строга вызначаных цэнах. У фiлiяле ў мiнулым годзе аддалi 600 тон па 165 тысяч рублёў за тону, хоць сабекошт збожжа для гаспадаркi аказаўся вышэйшым. А сёлета вымушаны былi купляць, прычым ужо не па 165 тысяч, а па 240 тысяч рублёў за тону (жывёлу ж кармiць трэба). Усяго выдаткавалi на гэта 150 мiльёнаў. Вось такая эканомiка. I вось такая арыфметыка атрымлiваецца для гаспадаркi. Яўна не на яе карысць. Хоць, улiчваючы тую ж зусiм нiзкую бальнасць яе зямлi, маглi б увогуле абысцi гэту гаспадарку з дзяржзаказам. Дарэчы, дакладна такая ж сiтуацыя напаткала гаспадарку i пазалетась (спачатку прадалi сваё збожжа, па дзяржзаказу, а потым куплялi чужое па большай цане). Як зазначыла Ала Якубоўская, яшэ раней (да «Крыёна») гаспадарку вымушалi ўтрымлiваць у сябе (i нi ў якiм разе не змяншаць) неабходную колькасць статку, хоць у гэтым статку каля 40 працэнтаў кароў былi хворымi i iх трэба было тэрмiнова выбракоўваць. Але некаму патрэбна была не сапраўдная эфектыўнасць, а ўмоўныя паказчыкi... Не паўтарыць бы гэтых «памылак» цяпер, калi ў фiлiяле ўзялiся за рашучае абнаўленне свайго малочнага статку. Паводле слоў начальнiка планава-эканамiчнага аддзела, гаспадарка яшчэ толкам i не разгарнулася ў сваiм новым статусе, а ад яе патрабуюць ужо тых жа паказчыкаў. Зразумела, высокiх. А як жа iначай, такую справу правярнулi: далучылi да моцнага прадпрыемства — i без паказчыкаў... Хоць, зноў-такi паводле слоў эканамiста Алы Якубоўскай, толькi ў адну карову трэба чатыры гады сродкi ўкладваць, каб мець потым ад яе аддачу. Безумоўна, тую ж добрую аддачу абавязкова трэба мець на ўвазе. Але пры гэтым не трэба прыспешваць коней (тых жа кароў). Няхай новыя гаспадары добра разбяруцца ў сваiх зусiм новых для iх гаспадарчых справах, i разбяруцца самастойна, без усялякiх адмiнiстрацыйных панукванняў. Калi ўжо даверылi iм гэтыя неэфектыўныя гаспадаркi (а хутчэй даведзеныя да ручкi пад нечым ранейшым «мудрым» кiраўнiцтвам), дык трэба давяраць поўнасцю. У рэшце рэшт, прыйшлi ж менавiта моцныя гаспадары з выдатнымі арганiзатарскiмi здольнасцямi, якiя змаглi добра паставiць увесь працэс на сваiх прамысловых прадпрыемствах. I ў iх жа пад рукой поўны штат неблагiх сельскагаспадарчых спецыялiстаў. Увогуле калi гаварыць пра вынiкi, дык менавiта ў гэтых вынiках больш за ўсё i зацiкаўлены самi новыя гаспадары. Яны ж уклалi i ўкладваюць у гэту справу немалыя сродкi... Словам, калi падсумаваць усё вышэйсказанае, гаворка па-ранейшаму iдзе пра большую эканамiчную самастойнасць гаспадарак. * * * Нельга таксама не сказаць пра наступнае: а як да сваёй новай, сельскагаспадарчай вытворчасцi адносяцца работнiкi самога «Крыёна»? «Людзi, якiя працуюць там, проста пацярпелi ад нечай нераспарадчасцi, але гэта ж нашы людзi. I проста не па-людску было б не працягнуць iм надзейную руку дапамогi», — гавораць на мiнскiм прадпрыемстве «Крыён». Чтобы разместить новость на сайте или в блоге скопируйте код:
На вашем ресурсе это будет выглядеть так
Каля двух гадоў таму да добра вядомага мiнскага прадпрыемства «Крыён» (гэта прадпрыемства ўваходзiць у канцэрн «Белнафтахiм» i вызначаецца пастаянна с |
|